За парите

Много хора смятат, че парите не са важни (повечето недорасли), други пък смятат, че всичко е пари.
Истината е, че и двата типа мисления са верни донякъде. Ще започна с твърдението, че “парите не са важни”.
Всъщност без пари животът на един човек би бил ужасен. “Парите не са важни” най-вече произлиза от устата, на хора, които или са бедни и искат да заблудят изстрадалото си съзнание, че причината да са нещастни не се крие в бедността, или деца, които са свикнали да получават прилични сумички от своите родители, деца, които не познават какво е работа, деца, чиято всяка една прищявка е задоволена.

Всъщност се оказва, че парите са изключително важни! Парите са това, което обличате, пиете, спите и ядете. Без пари вие бихте живели в гадно жилище, бихте носили стари дрехи, бихте пили евтини напитки (ако дори можете и напитки да си позволите), бихте се лишавали от основни храни, нужни за вашето тяло.

Сега трябва да се разгледа и твърдението, че “всичко е пари“.

Както по-горе написах много от нещата по света се въртят около парите, но те не са всичко. Парите всъщност не могат да ви направят истински щастливи, но биха могли да ви съпроводят към щастието. Като се замислете с пари можете да обиколите света, можете да карате хубава кола, хубаво жилище, но пак няма да сте щастлив, защото ще е трудно да намерите човек до себе си, който да ви обича, а не използва.

Като заключение смея да кажа, че парите са много, но не всичко. :)

7 thoughts on “За парите

 1. Темата е много по-дълбоко философска, отколкото ти я представяш. Всички заключения, които си направил са свързани само и единствено с твоя живот и този на околните ти. Но общества има всякакви. Бъди убеден, че дори в твоето общество има много хора, за които нито едно от твърденията ти не е вярно. Мога да дам и реални примери. Включително такъв, в който човек, живеещ с по-малко от 100 лева на месец, живее много по-щастлив и много по-добре от теб – това в България, да. Включително и такъв, в който човек живеещ въобще без пари (в неговото общество са напълно ненужни и те знаят какво са, но не им вършат работа – става въпрос за хималаите) също живее много по-щастлив и много по-добре от теб. Казвам го дори без да знам с колко пари ти самия живееш.

  Обратните примери са по-лесни.

 2. Приеми че абсолютна истина няма, дори тази която си приел за такава. Гледай малко по-отгоре на нещата, но само малко и после си задай въпроса, темата която пишеш и сам противопоставяш с цел уж да разгледаш и 2-те крайности, защо въобще си я започнал. Имаш нужда от пари или не или се чудиш кое от двете, реши кое е правилното и го защити. Правилният подход според мен не е дуалистичният, този в който ти разглеждаш двете крайности, ти виждаш лист с бяло от едната и черно от другата страна. По поста ти разбирам, че се намираш някъде по средата, което се пада в сивата зона. Аз виждам малко по различно света, да в него има бяло и черно, но има и червено, синьо и всички цветове от Photoshop. В този свят където и да се намираш, дори и по средата има разнообразие, трябва само да се огледаш а не да затваряш очи и да настане сивота. Помисли над това какво искаш къде се намираш и дали и позитивна промяна би те извадила от сивотата с мислене като горното.

  • Чувствам се длъжен да дам няколко примера защо парите са важни:
   1. Наскоро се запознах с един учител по физика и математика, който е абсолютен гений или поне изключително умен човек. Запознах се с него на една лагер школа по висша математика. Оказва се, че той преподава в селско училище, пълно с роми и съвсем малко българи, сред които интересуващите се от математика хора се броят на пръсти. Би било хубаво за много ученици от елитните гимназии да попиват знания именно отнего, но той е заклещен в родния си град, поради ниските заплати на учителите. Редно ли е това? Ако имаше повече пари, нима нямаше да има възможност да си позволи живот в друг по-голям град?
   2. Същият учител ми разказа за една случка преди 10 години. Едно момче е било класирано на международна олимпиада по химия и по физика. Държавата до ден днешен не покрива разходите около тези международни олимпиади. В крайна сметка момчето успяло да намери спонсори за олимпиадата по химия, но не и за тази по физика. Не успяло да отиде на тази олимпиада и да представи България най-достойно, защото не е притежавало нужните финанси. И пак питам: това редно ли е? Парите са незначителни и средство за поробване на човека, нали така?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *